Woonpakhuis Emmerink-Rutgers


Het woonpakhuis wordt gerealiseerd in de wijk Boddenkamp te Enschede. De woning is ontworpen als was het een voormalig pakhuis dat is gerenoveerd tot een woning. De karakteristieke gevels en materiaalkeuze doen dan ook denken aan een oud pakhuis.

Waar in het verleden de lier werd gebruikt om goederen op te slaan in het pakhuis kan hij tegenwoordig worden gebruikt als verhuishaak. Op de begane grond zijn de oude pakhuisdeuren welliswaar intact gebleven, maar ze zijn niet meer in gebruik. Op de verdieping zijn de oude deuren vervangen door glasdeuren met veel lichtval in de hoofdslaapkamer.

De begane grond doet met zijn verdiepingshoogte van 3.5 meter nog denken aan de oude opslagruimte van het pakhuis. Deze bijna volledig vrije ruimte beidt plaats aan een ruime woonkamer en woonkeuken. Ter plaatse van de zuidelijke achtergevel zijn de bestaande kozijnen van het pakhuis vergroot en vervangen door ruime glazen puien die ervoor zorgen dat er veel licht naar binnen komt.

Op de 1e verdieping bevindt zich de riante hoofdslaapkamer, een logeerkamer en een ruime badkamer. De 2e verdieping voorziet in 3 slaapkamers voor de kinderen en een zeer ruime lounge. De lounge is bedoeld als een gezamenlijke ruimte waar de kinderen huiswerk maken en ontspannen. Niet ieder op een eigen kamer, maar gezamenlijk in de lounge.

De filosofie en wensen van de opdrachtgevers zijn in zowel de woning als in het ontwerptraject sterk naar voren gekomen. Dat leidde af en toe tot mooie discussies en onverwachte oplossingen, en uiteindelijk een prachtig plan wat volledig eigen aanvoelt voor de opdrachtgevers. Missie geslaagd!


Naar overzicht

22 februari 2017