Graanpakhuis Waterdorp - Vathorst Amersfoort


Op een bijzondere kavel in de nieuwbouwwijk Waterdorp Vathorst te Amersfoort is een ontwerp gerealiseerd dat een centraal punt in de wijk inneemt. De nieuwbouwwijk wordt als het ware opgezet om een oud graanpakhuis. In dit oude pakhuis werd in het verleden het graan van de omliggende boerderijen opgeslagen, waarna het via het water verder werd vervoerd.

In de tegenwoordige tijd is het graanpakhuis omgevormd naar een woonhuis met op de begane grond een kantoor. Veel oude kenmerken van het graanpakhuis zijn intact gebleven zoals bijvoorbeeld de oude pakhuisdeuren en de lier waarmee de balen graan in vroegere tijden werden opgehesen naar de verdieping. Op de verdieping is een riante, lichte woonverdieping ontstaan met een prachtig uitzicht over de omliggende omgeving.

De volledig onderkelderde woning is ook op het gebied van milieu en zuinigheid volledig aangepast aan de tegenwoordige tijd. Door gebruik te maken van een bodem warmtepomp, zonnepanelen en een aansluitpunt voor elektrisch rijden is de wens voor een passief huis nabij! Een ambitieus plan op een prachtige locatie!

Zowel de opdrachtgever en architect, alsook de supervisor van West 8 waren zeer enthousiast over de ontwikkeling van het plan. Zeer spijtig ging de stekker echter uit de planvorming door externe invloeden. Voorlopig op de plank dus...

1 september 2017

Terug naar overzicht