Heerenhuys - Boddenkamp Enschede


Weer een bijzonder plan in de wijk Boddenkamp te Enschede voor 10voor2 Architecten. Op één van de laatste, en misschien wel de smalste kavel van de 6e fase van deze nieuwbouwwijk, hebben we een kenmerkend herenhuis in een klassieke stijl gerealiseerd. Het traject voor deze woning verliep vanaf het begin al zeer soepel en voorspoedig, en dat zette zich voort in het traject van de omgevingsvergunning. In no-time had de gemeente Enschede het vergunningstraject afgerond en de vergunning verleend. Jammer genoeg kwam er toch ineens een kink in de kabel door middel van een bezwaar op de vergunning. Gelukkig is ook dat traject goed verlopen en is de bouw voorspoedig verlopen.

Het Heerenhuys heeft enkele authentieke details van een traditioneel herenhuis. Zo is de begane grond aan de voorzijde van de woning verhoogd boven het maaiveld zodat je eerst met een kleine trap omhoog moet naar de voordeur. De karakteristieke Delftse stoep geeft een luxe uitstraling aan de woning en zorgt eveneens voor een stukje privacy in de woonkeuken.

Bijzondere elementen in de woning zijn ook de witte portalen in beton die de kozijnen omkaderen. Er ontstaat een interessant beeld door de omkadering met beton van de grotere elementen en het ontbreken van de omkadering bij de kleinere kozijnen. De Franse balkons die op elke verdieping terug komen zorgen voor licht en lucht in de slaapkamers en de overloop. Wat dat betreft blijft de woning verbazen als je er doorheen loopt, met als hoogtepunt de verdiepte woonkamer met richting de tuin een pui met 4 harmonica deuren die volledig open kunnen. Een echt pareltje!

1 juli 2022

Terug naar overzicht